Saltear al contenido principal
972 226 433 mr@mariarosaagusti.cat

¿Coneixes les Novetats Fiscals per aquest 2016?

Novetats Fiscals 2016

El primer mes del 2016 està a punt d’acabar, així que no vull deixar passar aquesta oportunitat de fer-te arribar informació sobre les Novetats Fiscals que ens portarà aquest nou any:

Novetats Fiscals 2016

Baixada del tipus general de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)

El tipus que grava els rendiments del treball, d’activitats econòmiques i els ingressos derivats del lloguer d’immobles va baixar primer el 2015 i baixarà una mica més aquest 2016.  Malgrat això, aquesta baixada no la notarem gaire aquest any.

Per què? Doncs perquè al juliol del 2015 el Govern va decidir anticipar parcialment aquesta reducció. La baixada no superarà en la majoria dels casos l’1%-2% anual, per tant, els tipus seguiran sent els més alts de la història i molt per sobre de la mitjana europea.

Baixada del tipus impositiu que grava els interessos, els dividends i els guanys patrimonials obtinguts per la venda d’actius

Aquests rendiments passen a tributar al 19% pels primers 6.000 euros, al 21% pels rendiments entre 6.000 euros i 50.000 euros i al 23% pels ingressos que superin els 50.000 euros.

Aquesta reducció sí que és important, doncs aquests ingressos havien arribat a tributar al 27% l’any 2014.

Beneficis fiscals per les donacions

Important i molt benvingut és també l’increment de la deducció per donatius prevista pel 2016, doncs:

  • Els primers 150 euros de donatiu tindran una deducció a la renda del 75%.
  • La part que excedeixi dels 150 euros, la deducció serà del 30%.
  • Aquesta deducció podrà arribar a ser del 35% si la mateixa deducció la fem durant tres anys seguits.

D’aquesta manera es premia la fidelització en l’aportació anual d’entitats no lucratives.

Deduccions per a les famílies

Deducció per famílies nombroses (tres fills o més), monoparentals o amb fills discapacitats. Aquests tipus de famílies tenen dret, des del 2015, a una deducció addicional de 1.200 euros l’any, la qual es pot cobrar de forma anticipada a raó de 100 euros al mes.

Reducció per aportacions a pla de pensions
  • Aquesta reducció aplica fins a una aportació de 8.000 euros l’any al pla de pensions màxima , i no pot excedir del 30% dels rendiments del treball i d’activitats econòmiques.
  • També es redueixen les aportacions realitzades a favor del cònjuge del contribuent fins a l’import de 2.500 euros anuals.

Important: Aquesta reducció no és directament un estalvi fiscal definitiu, sinó que és un diferiment de la tributació ja que quan el contribuent cobri aquestes rendes un cop jubilat, aquestes tributaran a la renda com un rendiment del treball. I si el contribuent vol recuperar el pla de pensions de cop en un sol any, l’efecte impositiu pot ser molt gravós i tributar fins a un 47% del capital obtingut.

L’habitatge habitual

Malauradament, l’habitatge habitual no gaudeix de cap deducció o avantate, doncs el 2013 es va eliminar la deducció per la compra d’habitatge i el 2015 es va eliminar la deducció pel lloguer d’habitatge habitual. Només es mantenen aquestes deduccions per qui va comprar la casa abans del 2013 i per a aquells que tenen un contracte de lloguer signat abans del 2015.

Malgrat això, els nous compradors es beneficien d’uns tipus d’interès en hipoteques més avantatjosos que els compradors d’abans del 2013, tot i que aquests tipus a la baixa no duraran per sempre i de moment, no està previst el retorn d’aquesta deducció.

Salutacions,

M. Rosa Agustí
Agent d’Assegurances Allianz Girona

Volver arriba